ABC Architectuurcentrum Haarlem zet ondergrond op de voorgrond

ABC Architectuurcentrum Haarlem zet ondergrond op de voorgrond

Het ABC Architectuurcentrum Haarlem gaat in 2016 de ondergrond op de voorgrond zetten. Met een reeks activiteiten wordt de relatie tussen de onder- en de bovengrond onderzocht. Bij het samenstellen van een expositie zal het ABC samenwerken met het COB (Centrum voor Ondergronds Bouwen).

Het ABC Architectuurcentrum Haarlem is hét platform voor architectuur, stedenbouw en landschap voor de regio Kennemerland. Al vijfentwintig jaar organiseert het centrum exposities, debatten, lezingen en rondleidingen. Komend jaar wil ABC aandacht vragen voor de ondergrond. “We denken bijvoorbeeld niet vaak na over de manier waarop drinkwater, gas, elektra en internet via ondergrondse pijpen, leidingen en kabels, ons huis of kantoor binnenkomen. Ook het inrijden van megaparkeerkelders met de auto of fiets is een vanzelfsprekendheid geworden. Het ondergrondse is dus bijzonder gewoon, en daarom gewoon bijzonder!”, aldus Gabriel Verheggen, directeur van het ABC. Onder de titel ‘Het ABC gaat ondergronds’ zullen er diverse activiteiten plaatsvinden. Verheggen: “Het gaat steeds om de link tussen onder- en bovengrond. We willen onderzoeken wat zich beneden maaiveld afspeelt en wat dat betekent voor ‘boven'”.

ondergrond
De expositie richt zich op ‘het onzichtbare en de kwaliteit van de leefomgeving’.

Expositie

Eén van de activiteiten is de expositie Ondergronds die geopend werd op de Dag van de Architectuur, 18 juni 2016. “Deze tentoonstelling brengt met maquettes, panelen, interactieve presentaties, filmpjes, enzovoort, in beeld wat de huidige stand van zaken is met betrekking tot ondergronds bouwen”, vertelt Verheggen. “Gezien het regionale karakter van het ABC wordt de tentoonstelling zo mogelijk aangevuld met verwijzingen naar voorbeelden uit Haarlem en Kennemerland.”

Kruisbestuiving

Het ABC heeft  het COB benaderd voor het samenstellen van de expositie. Het COB-netwerk kan een waardevolle bijdrage leveren in de vorm van kennis, praktijkvoorbeelden en presentatiemateriaal. Daarnaast willen het ABC en het COB een langdurige samenwerking aangaan en kijken hoe de netwerken verder met elkaar verbonden kunnen worden. Zo kunnen er bij het ABC bijeenkomsten plaatsvinden van COB-platforms, of kan het ABC gebruikmaken van sprekers uit het COB-netwerk.

Website Centrum voor Ondergronds Bouwen

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top