A.Hak gebruikt nieuwste Topcon-apparatuur bij project Noorderwarmte

A.Hak gebruikt nieuwste Topcon-apparatuur bij project Noorderwarmte

Inmeten warmtetransportleiding met hybride oplossing

Inmeet- en uitzetwerk gaat niet altijd vlekkeloos. Hoge flats of bomen kunnen het signaal verstoren. Of je blijkt niet over de juiste gegevens te beschikken terplekke. Geavanceerde inmeetapparatuur kan dit voorkomen. Zo blijkt bij de aanleg van warmtetransportleidingen in Amsterdam-Noord door A.Hak.

Door Sonja van Poortvliet

Investeren

Landmeter/uitzetter/tekenaar Joris Struyk van A.Hak is in zijn nopjes. Hij werkt mee aan een uitdagend project en gebruikt daarbij geavanceerde inmeetapparatuur. Dat vergemakkelijkt zijn werkzaamheden. Joris: “Voorheen werkte ik voornamelijk met GNSS. Dat is in een dichtbebouwd gebied als Amsterdam niet altijd handig. Eerder heb ik geprobeerd om er een GNSS-systeem met total station ‘doorheen’ te krijgen. Met Project Noorderwarmte waren de mogelijkheden er en is het gelukt.”

 

project
De hybride oplossing van Topcon is een GNSS-ontvanger en een total station in één. Het systeem is uit te breiden met cloud service. Het gaat om een Topcon PS total station met de GNSS-ontvanger HiPer SR. In combinatie met een prisma is het de hybride oplossing.

Het project

Project Noorderwarmte is indrukwekkend. Er komt 16 kilometer warmteleiding te liggen van afvalenergiebedrijf AEB Amsterdam naar de IJdoornlaan in Amsterdam en vice versa. De route gaat langs, onder en over talloze (vaar)wegen, historische straten/woonwijken en bedrijventerreinen. Met als hoogtepunt de aanleg van 800 meter leiding onder het drukbevaren Noordzeekanaal door.

 

project
A.Hak legt een warmtetransportleiding aan in Amsterdam-Noord. Deze sluit aan op het regionale stadswarmtenet. Daarmee leveren Nuon, AEB Amsterdam en A.Hak een belangrijke bijdrage aan de duurzaamheid van onze hoofdstad.

 

De aanleg is een strakke, logistieke operatie. Machinisten, buizenleggers en lassers moeten snel en efficiënt hun werk kunnen doen. De uitzet-, inmeet- en nameetgegevens van de landmeter zijn daarbij van groot belang.

Het inmeten

Joris bekijkt eerst of er obstakels voorkomen in dit gebied. Dat bepaalt zijn keuze voor inmeten met GNSS of total station. De hybride oplossing van Topcon biedt beide opties.
Met de uitzetgegevens in het systeem gaat hij naar de desbetreffende locatie. “Ik stel het toestel op en plaats meetspijkers. Ik hoef het systeem dan niet opnieuw op te stellen als er bijvoorbeeld in de tussentijd een container op het werk wordt geplaatst.”

 

project
Joris Struyk, A.Hak: “Interessant aan de hybride oplossing van Topcon vind ik het kunnen monitoren van verzakkingen.”

Pijp- en lasboek

Naast de reguliere uitzet- en inmeetwerkzaamheden controleert en houdt Joris de gegevens van de leidingen en lassen bij met het Topcon-systeem. “Het pijp- en lasboek is beschikbaar via de toughpad. Zo kan ik meteen het controlenummer van de las vergelijken met de gegevens uit het pijp- en lasboek. Op die manier leg ik vast dat de las gecertificeerd is. Ook maak ik een foto voor het opleverdossier.” Daarnaast legt Joris duikers en onvoorziene kabels en leidingen vast met het systeem.

Goede ervaringen

Soms zijn ingehuurde landmeters met een traditioneel toestel op het project bezig. Joris ziet dan duidelijk de verschillen met het apparaat dat hij gebruikt. Met name bij het opstellen. “Het Topcon-systeem is in veel minder handelingen klaar voor gebruik. Binnen vijf minuten ben ik aan het meten.”

Topcon Nederland en de hybride oplossing:
www.topconpositioning.nl
A.Hak en Project Noorderwarmte:
www.ahak.nl/noorderwarmte

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top