84 procent bouwbedrijven verwacht online te gaan verkopen

84 procent bouwbedrijven verwacht online te gaan verkopen

De bouwsector loopt voor bij de implementatie van B2B e-commerce, dit stelt onderzoek van Sana Commerce onder 300 bedrijven wereldwijd. In dit onderzoek geeft 84 procent van de bouwbedrijven aan dat ze in de toekomst 100 procent online verwachten te verkopen, dit is meer dan in welke andere sector ook (72 procent gemiddeld).

Twee jaar geleden verkocht slechts 29 procent van de bouwbedrijven via hun eigen webshop, een percentage dat in 2019 naar verwachting is verdubbeld. Ook omarmt de bouwsector mobiel als een nieuw verkoopkanaal: 26 procent verwacht binnen twee jaar via een mobiele app te verkopen, terwijl dit twee jaar daarvoor nog 12 procent was.

Verminderen van fouten

Van de ondervraagde bouwbedrijven geeft 95 procent aan dat het belangrijkste voordeel van een e-commerce platform het verminderen van menselijke fouten is. Ondervraagden zagen ook het verminderen van administratieve taken rond systeembeheer (92 procent) en het minimaliseren van orderverwerking voor inside sales (90 procent) als voordelen, meer dan in andere branches het geval is.

Michiel Schipperus, CEO van Sana Commerce, legt uit dat de huidige opwaartse beweging binnen de internationale bouwsector de focus op het stroomlijnen van de salesprocessen kan verklaren. “De internationale markt van bouwmaterialen groeit naar verwachting tot meer dan 874 miljard euro in 2020, waardoor bouwbedrijven zich aan het oriënteren zijn op effectievere manieren om te verkopen om zo in te kunnen spelen op de groeimogelijkheden.”

“Met een sterke woningmarkt in de VS en lage rentestand in Europa is de bouw duidelijk internationaal aan het groeien. De markt ziet echter ook een stijging in materiaalprijzen en heeft te maken met aanzienlijke personeelskosten, nodig om vaardige werkkracht aan te trekken en te behouden. Hierdoor zullen bouwbedrijven een flexibel e-commerce platform moeten gebruiken, dat snel in kan spelen op veranderende prijzen en eisen.”

Alle klantdata op één plek

Er is een aantal problemen die bouwbedrijven moeten oplossen voordat ze op succesvolle wijze een B2B-webshop kunnen implementeren. Zorgen voor de juiste (en volledige) klantdata in één systeem en het toegankelijk maken ervan vanuit het e-commerce platform, bleek voor bijna alle ondervraagde bedrijven (94 procent) een uitdaging. Deze trend is in het onderzoek terug te zien in alle sectoren binnen de B2B-markt. Het bestaande IT-landschap en de IT-infrastructuur zijn een groot obstakel voor veel bedrijven in de bouw (meer dan in andere sectoren), maar liefst 90 procent geeft aan dat dit een serieuze uitdaging vormt.

IoT en M2M

Bouwbedrijven richten zich voor het optimaliseren van het orderproces ook op nieuwe technologieën. 80 procent van de ondervraagden stelt dat B2B-bedrijven IoT (Internet of Things) en M2M (machine-to-machine) technologie in zullen gaan zetten om geautomatiseerde of voorspellende bestellingen (predictive ordering) mogelijk te maken. Dit aantal ligt een stuk hoger dan het gemiddelde van alle sectoren, dat op 69 procent ligt.

De bouwsector omarmt ook ‘digitale transformatie’ en de mogelijkheden om technologie in te zetten om zo de manieren waarop een organisatie functioneert, of een product of dienst levert, te veranderen. Een derde van de bedrijven die actief zijn in de sector reageert snel als het aankomt op digitaliseringsprojecten. Dit is ook meer dan in andere sectoren, zoals bijvoorbeeld in de voedings- en drankenindustrie waar maar een kwart van de bedrijven deze snelle aanpak hanteert.

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top