3D BIM-Model voorkomt fouten in het gehele bouwproces

3D BIM-Model voorkomt fouten in het gehele bouwproces

Eurosafe Solutions kiest voor SketchUp Pro

Werkvoorbereiders zoeken regelmatig naar informatie die op elkaar moet worden afgestemd. Daarbij komen ze regelmatig voor verrassingen te staan, omdat niet alle benodigde informatie beschikbaar is. In dat geval wordt er snel handmatig een hoeveelhedenstaat of apart 2D-detail gemaakt. Jammer, want een aantal weken later blijkt op de bouwplaats een product niet goed te passen. Een fout die eenvoudig te voorkomen is met een 3D BIM-model. 

Door Nick Nijmeijer en Gerben Pol

Gerben Pol en Nick Nijmeijer bekijken een valbeveiligingssysteem in SketchUp Pro.

Om een ontwerp snel te begrijpen is het belangrijk deze te vertalen naar een 3D-model. Nu wordt er in de bouw nog veel gewerkt met 2D-tekeningen. Het grote voordeel van een 3D-model is dat deze maar op één manier te interpreteren is: wat je ziet is wat je krijgt. Eventuele fouten worden vrijwel direct gesignaleerd.
Worden er daarbij dan geen 2D-tekeningen meer gemaakt? Indien nodig wel. De 2D-tekeningen worden dan gegenereerd met behulp van doorsnedes uit het 3D-model. Bij eventuele wijzigingen worden deze 2D-tekeningen automatisch geüpdatet en onnodige ‘teken’-fouten voorkomen.
Nick Nijmeijer, SketchUp BIM-specialist bij ITCAD, vertelt hoe je kan beginnen met 3D BIM-modelleren: “Het is belangrijk om eerst

te weten wat je in 3D wilt modelleren en waarom. Bepaal vervolgens welke functionaliteiten je verwacht nodig te hebben om je werkzaamheden uit te voeren. Kies voor een toegankelijk 3D-tekenprogramma en doe kennis op van de BIM-werkmethodiek. Vaak beveel ik SketchUp Pro aan omdat het een volwaardig 3D-tekenprogramma is waarmee gebruikers hun ideeën eenvoudig en snel in 3D kunnen uitwerken. Naast de stabiele basis die SketchUp Pro biedt, is het ook uit te breiden met diverse functionaliteiten.”
Bij de functionaliteiten die Nijmeijer noemt valt te denken aan functies voor het genereren van hoeveelhedenstaten, een koppeling met het calculatieprogramma en zelfs de machineaansturing. Bijna alles is mogelijk met SketchUp Pro.

Kennis digitaliseren
“Wie kwaliteit wil leveren zonder te veel afhankelijkheid van de mens, moet digitaliseren.” De kennis van een product wordt in een 3D-component gestopt dat vervolgens kan worden toegepast binnen SketchUp. Alle modelleurs passen dit component toe, zonder dit component zelf opnieuw te moeten ontwikkelen. “Doordat het 3D-component de juiste informatie, detaillering, afmetingen en materialen bevat, is het product digitaal te beleven. Daarnaast kan de kennis eenvoudig worden hergebruikt verderop in het proces”, aldus Nijmeijer.

Gerben Pol en Nick Nijmeijer controleren een product uit een 3D BIM-model.

BIM-Werkmethodiek
De BIM-werkmethodiek wordt steeds vaker toegepast in de (interieur)bouw. Iedereen kan met behulp van een 3D BIM-model slimmer omgaan met de informatie in het proces. Het BIM-model dient als een database waarin alle data van het bouwwerk worden opgeslagen. Met het toegankelijke 3D-tekenprogramma SketchUp Pro modelleert een modelleur de producten en materialen voor een bouwwerk in 3D.
“Het 3D-model bevat informatie waarbij er extra informatie aan toe te voegen is in de vorm van classificatiesystemen, materiaaleigenschappen of ‘eigen’ parameters. Deze inhoud is voor het eigen proces interessant, maar ook voor de andere partijen waarmee wordt samengewerkt.” Aangeraden wordt om daarom het bestand te exporteren naar het bestandsformaat IFC conform de BIM Basis InformatieLeveringSpecificatie (ILS).
De BIM Basis ILS is een leidraad die vertelt hoe de informatie uniform uitgewisseld kan worden. IFC is het bestandsformaat waarmee dezelfde taal gesproken wordt waardoor we in samenwerkingen efficiënter kunnen werken. Het IFC-bestand bevat namelijk de geometrie van het 3D-model, maar ook alle bijbehorende informatie die een modelleur eraan toe heeft gekend. Vervolgens kan een andere partij deze informatie toepassen in zijn/haar softwaresystemen en met deze basis verder werken.

Gerben Pol en Nick Nijmeijer aan het werk voor BIM-bibliotheek valbeveiligingsproducten.

Eurosafe Solutions kiest voor SketchUp Pro
BIM-Coördinator Gerben Pol is verantwoordelijk voor het BIM-proces binnen Eurosafe Solutions. Als specialist kent hij de voordelen van werken in een 3D BIM-omgeving goed en vertelt hij over de redenen om de valbeveiligingsproducten van de onderneming in 3D om te zetten.
“Het is een win-winsituatie voor zowel onze klanten als voor ons. Met een volledige 3D-werkmethode kan valbeveiliging en gevelonderhoud al in het ontwerpproces geïntegreerd worden. BIM geeft ook inzicht ten aanzien van veilig onderhoud bij complexere situaties zoals bijvoorbeeld bij glasbewassing, groene gevels en daken. Hiermee sluit Eurosafe Solutions in het bouwproces naadloos aan bij de ontwikkelaar en de architect”, aldus Pol.
De 3D BIM-werkmethodiek is steeds meer gevraagd in de bouwwereld. Transactie- en faalkosten worden sterk gereduceerd en het imago binnen de sector verbetert aanzienlijk. Bovendien wordt de kwaliteit van bouwen verbetert. Belangrijke punten voor het 3D-werken zijn de professionaliteit en de kennis van de BIM-modelleur/engineer, de gebruiksvriendelijkheid van de tools en de kosten.

Integraal werken
Vanaf de eerste stappen die Eurosafe Solutions heeft gezet richting de 3D-werkmethode, zien zij op veel vlakken positieve ontwikkelingen bij de toepassing ervan. SketchUp Pro bood vanwege het integraal werken in een open BIM-formaat en de gebruiksvriendelijkheid voordelen ten opzichte van andere tools.
“Met het omzetten van onze producten in 3D is het eenvoudiger en efficiënter om ook valbeveiliging in het BIM-model te integreren. Het is direct duidelijk of het product past, daar heb je geen ruimtelijk inzicht voor nodig. Daarnaast zijn er voor ons in de toekomst ook andere opties interessant binnen SketchUp Pro zoals calculeren, het maken van productiemodellen en de aansturing ervan. SketchUp Pro sluit daarmee het beste aan op de werkwijze die wij voor de ontwikkeling van ons BIM-proces voor ogen hebben waarbij de klant optimaal gefaciliteerd wordt.”
De 3D BIM-werkmethodiek geeft een goed beeld van hoe een ontwerp er in het echt uit komt te zien. Als een ontwerper al in het beginstadium rekening houdt met valbeveiliging, kabelsystemen, hekwerken, ladders en/of ankerpunten, scheelt dit achteraf in kosten. De valbeveiliging wordt direct geïnstalleerd tijdens de bouw en niet achteraf. Dat zorgt voor een kostenefficiënt bouwproces voor de opdrachtgever waarbij de valbeveiliging tevens esthetisch is geïntegreerd.

BIM-Bibliotheek
“De meest voorkomende valbeveiligingsproducten hebben wij in 3D beschikbaar, de specials worden door de engineers getekend op het moment dat de vraag er ligt. We merken dat deze nieuwe manier van samenwerken onze positie in de bouwkolom versterkt. Door de aansluiting bij de projectontwikkelaar en de architect, het constructief vooraf integreren van beveiliging aan en op gebouwen en de snelheid van werken in vergelijking met de 2D-methode. In kortere tijd kunnen we meer opdrachten aan”, zo vertelt Pol.
De focus binnen Eurosafe Solutions ligt op het verder doorontwikkelen van de 3D BIM-werkmethodiek conform de BIM Basis ILS. Hierbij is de BIM-bibliotheek met de 3D-valbeveiligingsmodellen online beschikbaar en is Eurosafe Solutions daarmee een volwaardig partner in het gehele BIM-proces.

Nick Nijmeijer is SketchUp BIM-specialist bij ITCAD en als eerste Nederlander gecertificeerd door Trimble SketchUp als 3D Warehouse content ontwikkelaar. Gerben Pol is BIM-coördinator bij  Eurosafe Solutions. Samen geven ze een SketchUp Pro BIM basis workshop op 12 december 2019 tijdens het 3D Basecamp in het Evoluon te Eindhoven.

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top