3D Basecamp toont volledige ecosysteem SketchUp Pro

3D Basecamp toont volledige ecosysteem SketchUp Pro

Twee dagen workshops en lezingen

Voor de fervente gebruikers van het 3D-ontwerpprogramma SketchUp Pro organiseerde importeur Design8 op 12 en 13 december 2019 het 3D Basecamp Benelux, in het Evoluon te Eindhoven. Tijdens deze twee dagen werden zo’n 250 gasten uit binnen- en buitenland meegenomen in het uitgebreide ecosysteem van SketchUp Pro, met leerzame workshops en interessante lezingen. Experts uit verschillende disciplines, zoals architectuur, bouw en interieur pompten de aanwezigen vol met kennis en inspiratie.

Door de redactie

Donderdag 12 december stond overdag volledig in het teken van hands-on workshops, waarbij iedereen de handen uit de mouwen kon steken. Zo werden er diverse workshops verzorgd in SketchUp Pro, met onder andere basisvaardigheden, tips & trucs en gevorderde technieken. Daarnaast kwamen de aanvullende mogelijkheden van SketchUp ook aan bod, zoals Virtual en Augmented Reality, Open BIM, Trimble Connect en fotorealistische renderingen maken met V-Ray. Hierbij deelden bekende bedrijven zoals Trimble, VolkerWessels, Eurosafe Solutions en Chaos Group hun expertise.

De workshops vonden plaats in de ringen van het Evoluon. In elke ring was weer een ander thema te vinden. Ring 1 bood plaats aan de workshops (Open)BIM en Trimble Connect. Tijdens de (Open)BIM-workshop legden Nick Nijmeijer van ITCAD en Gerben Pol van Eurosafe Solutions uit hoe SketchUp via Trimble Connect samenwerkt met andere BIM-applicaties door middel van het IFC-bestandsformaat en hiermee een uniforme manier van communiceren ontstaat. Aansluitend konden de bezoekers aanschuiven bij Stijn van Schaijk, Jan Brouwer en Bahtiyar Memik van VolkerWessels tijdens de Trimble Connect-workshop. Hierbij werd uitgebreid ingegaan op het delen van en samenwerken in bestanden om zo foutreductie in de bouw tegen te gaan.

SketchUp-workshops
Op ring 2 konden de bezoekers terecht voor de verdieping in SketchUp Pro. Daniel Brown van SketchUpTrainer.com – waarschijnlijk één van ‘s werelds bekendste SketchUp-trainers – verzorgde de SketchUp Advanced-workshop en leerde de aanwezigen de meest geavanceerde technieken in SketchUp Pro te beheersen. Een klas verderop troffen de bezoekers Peter Wuyts van SketchUp3D.be aan. Bekend van social media met één SketchUp Pro-videotip per dag, deelde hij met de bezoekers zijn meest waardevolle SketchUp Pro-tips & trucs.
Ring 3 was een verzameling van met name aanvullende workshops. Naast een beginners-workshop konden de bezoekers er terecht voor workshops in het documentatieprogramma LayOut, Skalp (doorsnedes en aanzichten), SketchUp Studio (energieprestatie) en mind.sight.studios (parametrisch modelleren).
In de bovenste ring, ring 4, werden workshops met de renderplug-in V-Ray verzorgd. Zo werd er een workshop verzorgd voor zowel interieur- als exterieurprofessionals, waarbij de fijnere kneepjes voor een echt onderscheidende fotorendering werden bijgebracht. En of dat nog niet alles was, werden in de minitheaters van het Evoluon interactieve workshops verzorgd in Virtual en Augmented Reality-toepassingen door Kubity, Enscape en Construsoft met de Microsoft Hololens.

De eerste dag van 3D Basecamp Benelux stond in het teken van uiteenlopende workshops voor iedereen,  van beginner tot expert. Foto: Peter Brugmans
Delen en leren 

Over beide dagen was er in de centrale Koepel van het Evoluon een informatieve markt met aanbieders van aanvullende software en hardware. Tijdens de pauzes konden de bezoekers stands bezoeken van en informatie vragen bij hardwareleverancier HP, renderapplicatie SU Podium, Kubity (VR en AR), Modelur (stedenbouwkundig), Masters in SketchUp (licenties en training), SketchUp Plaza (training), SiteVision (AR), Laubwerk (vegetatiebibliotheken), V-Ray (fotorendering), FlexTools (Extensions), KG-dev (Extensions) en Enscape (VR).
De dag werd afgesloten met een borrel en aansluitend een diner en SketchUp Grand Café. Tijdens het Grand Café werden de bezoekers in een informele sfeer vermaakt met enkele korte presentaties, Q&A-sessies met aanwezige professionals en een gezellig potje Sketchionary. Tussendoor was er voldoende ruimte voor het uitwisselen van kennis en ideeën tussen de aanwezige bezoekers en natuurlijk waren er de nodige drankjes en hapjes te nuttigen.

Industrie-expertise 
Op vrijdag 13 december was de grote Philipszaal in het Evoluon het decor van een gevarieerd programma aan keynotes van experts uit disciplines zoals de bouw, interieurontwerp, educatie en zelfs de politie met forensisch onderzoek. Het geheel werd met een komische noot aan elkaar gepraat door Lambert-Jan Koops.
Hugh McEvoy, product director bij Trimble, trapte de dag af met een keynote over de ontwikkeling van SketchUp door de jaren heen en hoe dit programma aansluit bij de drie C’s van Trimble’s Constructible Process (workflow): Constructible, Connected en Content-enabled. Dit verhaal werd extra kracht bijgezet in de daaropvolgende keynotes van Alex Glass, customer success manager bij Trimble, en Stijn van Schaijk, BIM proces manager bij VolkerWessels. Zij demonstreerden workflows waarbij samenwerking tussen SketchUp en Trimble Connect duidelijk werd. Zo blijkt Trimble Connect niet alleen te worden gebruikt voor het samenwerken aan bestanden, maar ook voor het beheren van materieel op de bouwplaats. De projectleider krijgt met de iPad een actueel inzicht in het beheer van de benodigde materialen voor de bouwplaats. Het Trimble georiënteerde blok van keynotes werd afgesloten door Rob Bik van Geometius over Trimble’s SiteVision, voor het maken van ontwerp- en bouwbeslissingen via Augmented Reality.

Product director van Trimble, Hugh McEvoy, trapte de lezingendag af met een keynote over SketchUp door de jaren heen. Foto: Peter Brugmans

Fantasierijke visualisaties
Na de koffiepauze werd het programma voortgezet door de Zweedse heren Felix Heuman en Anders Lyhagen van Holygon3D. Zij beschreven een workflow voor fantasierijke visualisaties van landschappen en steden door met behulp van SketchUp en zelf ontwikkelde extensies een dramatisch resultaat te creëren. Ze verbaasden het publiek met het live, on stage, creëren van een ‘diodramatisch’ landschap. En dat binnen enkele minuten. De daaropvolgende keynote sloot ook goed aan op dit visualisatiethema: Erin Stranyak van Kubity Pro beschreef hierin het interactief delen van SketchUp Pro-modellen met klanten via de mobiele telefoon, tablet of pc. Door het delen van een unieke link of QR-code, kan elke kijker het SketchUp-model op zijn device bekijken via Virtual Reality (Google cardboard) en Augmented Reality (door middel van de camera in de telefoon/tablet) zonder hiervoor zelf een licentie SketchUp nodig te hebben.
De middag werd met een humoristische noot afgetrapt door Lambert-Jan Koops met de keynote Fun with Numbers, over het plezier kunnen hebben met getallen. Hierna werd de toon behoorlijk serieus, want Toine Voeten van de Nationale Politie beschreef hun workflow voor de inzet van SketchUp Pro in het oplossen van forensische zaken. Hij liet krachtige gebruiksvoorbeelden zien bij onder andere het MH17-onderzoek en een moordzaak.

Interieurprojecten
De in groten getale aanwezige interieurprofessionals kwamen aan hun trekken met een fraaie presentatie van Yannic Alidarso van Creneau International. Hij liet diverse voorbeelden zien van het gebruik van SketchUp Pro en V-Ray bij prestigieuze interieurprojecten voor onder andere ING en Eindhoven Airport. Vervolgens liet Hessel Zijlstra van Aeres Hogeschool Dronten zien hoe hun leerlingen SketchUp Pro inzetten voor het uitwerken van projecten voor het opzetten van een hippisch bedrijf. Als afsluiter beschreef Peter Wuyts van Masters in SketchUp hoe het elimineren van veelgemaakte fouten het complete ontwerp- en bouwproces aanzienlijk zou kunnen versnellen, door gebruik te maken van SketchUp Pro uiteraard. Wuyts liet de zaal in verwarring achter door geen enkel SketchUp-plaatje te laten zien, maar enkel te focussen op een mindset die een SketchUp-workflow omarmt.

De dag werd afgesloten met het testen van de kennis onder de aanwezigen. Tijdens een quiz van 15 vragen maakten de deelnemers kans op mooie prijzen, zoals licenties voor SketchUp, V-Ray, Kubity en FlexTools.
SketchUp Pro-importeur Design8 heeft het voornemen uitgesproken om in het voorjaar van 2021 een nieuwe editie van het SketchUp 3D Basecamp Benelux te organiseren.

Website 3D Basecamp

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top