Dalux opent kantoor in BIM-volwassen Nederland

Dalux opent kantoor in BIM-volwassen Nederland

Benelux als strategische groeimarkt

Dalux, leverancier van software voor het digitaliseren van de bouwsector, opende op 22 mei een kantoor in Beverwijk. In februari is Ron van den Berge als country manager voor Dalux gestart met het ondersteunen van alle bestaande klanten en verdere marktontwikkeling in Nederland. BIGnieuws sprak met hem over de plannen van het bedrijf en de software die het ontwikkelt. 

Door de redactie

Dalux levert software voor documentbeheer, workflowcontrole en het werken met BIM op de bouwplaats.

Dalux is een softwareleverancier uit Denemarken die sinds 2005 de bouwsector helpt digitaal te transformeren met applicaties en mobiele apps. Momenteel werken adviesbureaus, bouwbedrijven, installateurs en opdrachtgevers in meer dan negentig landen met de software van het bedrijf. Het hoofdkantoor is gevestigd in Kopenhagen, terwijl het bedrijf ook vestigingen heeft in Frankrijk, Litouwen, Nederland, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en Zweden.
Dalux werkt al bijna vijftien jaar aan het efficiënter maken van bouwprocessen met software voor het werken met een BIM op de bouwplaats, documentbeheer en augmented reality.

Na jarenlang actief te zijn geweest in de Scandinavische landen, is het bedrijf nu verder aan het internationaliseren. “Onze groeistrategie is gebaseerd op de BIM-volwassenheid van landen”, zegt Van den Berge. “Daarom zijn er eerst kantoren in Noorwegen, Zweden en het Verenigd Koninkrijk geopend, waar het werken met een BIM sterk door de overheid wordt gestimuleerd. De komende jaren is de Benelux een strategische groeimarkt, gezien het snelgroeiend gebruik van BIM in projecten en de toegenomen BIM-volwassenheid van Nederland in vergelijking met andere landen.”

BIM Viewer
Bekende producten van het bedrijf zijn Dalux BIM Viewer, Dalux Field voor opnames en checklists en Dalux Box voor documentmanagement. Met de gratis Dalux Viewer is het mogelijk om modellen uit diverse vakgebieden te combineren en te bekijken op zowel handheld devices als computers. Dankzij filterfuncties is het hierbij mogelijk om de gewenste weergave te realiseren. Ook bevat de viewer tools voor het maken van doorsneden en het uitvoeren van metingen.
Dalux ondersteunt een open BIM en de viewer is daarmee geschikt voor IFC-bestanden. Er is echter ook een Revit plugin van Dalux beschikbaar voor het direct toevoegen van Revit-modellen. Daarmee is het mogelijk om zowel IFC- en rvt-bestanden te gebruiken in hetzelfde 3D-model. Eventueel te bekijken 2D-tekeningen kunnen van het pdf-, dwg-, dwfx-, png- en jpg-formaat zijn.

Van den Berge: “De viewer is echt voor alle soorten projecten in te zetten, van klein tot groot. Een mooi voorbeeld vind ik de inzet van de Dalux BIM Viewer bij de bouw van het DNV, een nieuw ziekenhuis in West-Denemarken. Dit is een enorm complex in de buurt van Aarhus, dat 127 duizend vierkante meter beslaat. Het BIM-model van het ziekenhuis bevat vijftig IFC-bestanden en meer dan 1 miljoen BIM-objecten. Maar ondanks dat het hier om gigantische hoeveelheden data gaat kunnen alle betrokkenen, zoals aannemers, consultants en de eigenaar, het model probleemloos bekijken via Dalux en onze BIM Viewer.”

Augmented reality
Dalux Box en Dalux Field vormen samen met Dalux Enterprise het totaalproduct Dalux Build. Dalux Box biedt daarbij met name functies voor documentbeheer en maakt het mogelijk om projectbestanden in de cloud te synchroniseren, bestanden aan elkaar te koppelen en metadata of extra eigenschappen toe te voegen aan bestanden, zodat de documenten overzichtelijker worden en makkelijker terug te vinden zijn. Voor het bekijken van bestanden is de Dalux BIM Viewer geïntegreerd in Dalux Box.
Met Dalux Field is de workflow binnen bouwprojecten te beheersen. Zo bevat de software tools voor het toewijzen van taken aan bijvoorbeeld onderaannemers, zijn er formulieren en rapporten mee aan te maken en kunnen er checklists mee worden opgesteld en gecontroleerd. Ook kan de eigenaar van een project de vorderingen op de bouwplaats in de gaten houden, zowel vanaf de telefoon, een tablet als desktopcomputer. Grafieken en kleurcodes geven de vorderingen op de bouwplaats weer.
Dalux Field bevat ook de TwinBIM-technologie van ontwikkelaar Dalux die de digitale en fysieke wereld combineert. Augmented reality dus. Van den Berge legt uit: “TwinBIM voegt op een smartphone of tablet BIM-modellen samen met de fysieke omgeving, waardoor het mogelijk is om het model te bekijken en erop te reageren. Deze augmented reality werkt door de fysieke omgeving te scannen en een 3D-kaart van de omgeving te maken. Op basis van deze informatie bepaalt TwinBIM waar het BIM-model moet staan en hoe dit moet worden getoond, zodat de gebruiker een goed beeld krijgt van de stand van zaken. Zelf denk ik dan ook dat dit een heel nuttige, praktische tool is: BIM is een geweldig concept en het is zonde om dat niet op de bouwplaats zelf te gebruiken.”

Ron van den Berge, country manager bij Dalux: “De Benelux is een strategische groeimarkt, gezien het snelgroeiend gebruik van BIM in projecten en de toegenomen BIM-volwassenheid van Nederland.”
Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top